Tee-time, äntligen.

Tankar och funderingar kring golfen av Janne Eklund, Trosas egen PG Woodhouse.

Golfens vett och etikett

GolfteckningHur man ska bete sig under en golfrunda kanske inte är en stor fråga för många men det borde det vara.

Att spela golf innebär inte bara att man ska kunna knacka iväg en liten boll från diverse konstiga platser mot en pinne som placerats på en fin gräsmatta. 

Det är även av stor vikt att man vet hur man ska bete sig på banan. Att gå en golfrunda med trevliga bekanta ska ju vara just trevligt.

Tyvärr kan man med ganska enkla medel se till att man istället skaffat sig ovänner för livet. För att undvika detta har jag tänkt att ge lite tips och råd. Dessa ska dock läsas med en viss reservation då jag mycket väl kan vara en sån person som man gärna ser att den spelar golf, men då helst med någon annan.

 

Till att börja med ska man alltid tänka på vad man säger så man inte säger vad man tänker när man spelar golf. 

För att även dom som inte är golfare ska förstå så kan vi ta ett exempel från det riktiga livet.

Farsans första kommentar när han såg mig på BB var ”så ful han är”.

Han må ha haft rätt i sak men då även mormor  befann sig i rummet höll det även på att bli hans sista ord i jordelivet. Hade han bara gjort som alla vi andra, nämligen dragit en lögn och sagt ”va söt han är”, hade relationen de närmaste åren varit betydlig angenämare.

Detsamma gäller på golfbanan. När din spelpartner dragit iväg en drive som påminner om en horisontell sinuskurva och bollen som genom ett under undvikit att döda minst tre personer på den mötande banan, för att slutligen hamna i en dunge, ska du bita dig i tungan och räkna till tio. Att du vid ett sånt tillfälle inte ska säga ”bra försök” är lika självklart som om man somnar i soffan med snusen inne så smakar det kattbajs i munnen när man vaknar. 

 

En annan sak man ska undvika är att ge tips och råd till någon som inte vill ha det. Att kommentera någons sving (eller som i mitt fall avsaknad av en sådan) kan få rent förödande konsekvenser. Hur gärna man än vill ska man inte upplysa en medspelare om att denne har en hållning som Quasimodo eller har en baksving som hade gjort sig bättre i bandyklubben Ale-Surtes b-lag. Att från ha varit en hängiven golfare till en person som undrar om han/hon inte ser riktigt klok ut under svingen är steget nämligen litet. Helt plötsligt kan en hyfsad medelgolfare börja slå helt oförklarliga luftsvingar där dom riskerar att ryggraden vrids så den aldrig blir vad den varit. Det må vara ack så vackra luftsvingar men dom är direkt förödande för scoren. 

 

Klädsel är även det en viktig detalj i golfen. Man ska vara hel och ren och klä sig med en viss känsla för stil. Boxershorts och en ölbefläckad T-shirt från Roskildefestivalen 1982 har för visso ett existensberättigande men dock ej på en golfbana. Däremot går det bra med gula knickers, knälånga strumpor, skotskrutig tröja och en keps i tweed. 

Till dom dom som anser att en orange pikétröja är det självklara valet kan jag vis av erfarenhet meddela att det är en direkt dålig idé! Under dagens runda började kroppen invaderas av små svarta obehagliga kryp. Efter en snabb kontroll att dom inte kom ifrån kalsonglinningen insåg jag att det var rapsbaggar som hade förälskat sig i min fina tröja. Som tur var hade en medspelare en svart tröja i reserv så det blev ett byte efter sex hål. Olyckligtvis bytte jag tröjan inför ögonen på mina stackars medspelare så ingen av dom var speciellt intresserad av lunch när vi kom in…

 

Om man inte är utrustad med ett kraftigt hårsvall är det vid solsken alltid på sin plats att bära keps (gärna i tweed) eller hatt. Det är tyvärr inte helt ovanligt att man ser människor som kommer in med en ilsket röd huvudsvål efter en avslutad runda. Det är som om dom (läs jag) går omkring med en signal på huvudet som med all önskvärd tydlighet meddelar att innehavaren av densamma var på semester när gud delade ut dom skarpaste hjärnorna.

 

Avslutningsvis ska man inte tro något när det gäller golf. Det blir nämligen aldrig just det. Som man trott alltså. Puttningen är avklarad på sexans green och vi släntrar upp på sjuans tee för att konstatera att sengångarna framför fortfarande håller på att spela in. Vi vänder då intresset bakåt och får se ett rätt ok inspel från en av kombattanterna.

Olyckligtvis har han slagit bollen aningen för långt och står nu inför en helt hopplös putt snett nedför. Vi börjar genast spekulera i hur han ska göra för undvika en en returputt på 20 meter. Någon menar att putten i stort sett måste slås snett bakåt för att den inte ska riskera att rulla av green. Någon annan rycker bara på axlarna och säger att det är kört. Nästa slag kommer att slås med en wedge. Givetvis går karlfan fram till bollen, tittar två gånger på hålet och boxar den i kopp.

En viss tystnad infinner sig i vår boll och efter vissa muttranden vänder vi åter blicken framåt. Sengångarna har segat sig av green så det är dags att avlossa sin spoon. När man ser den passera in i granskogen 70 meter längre fram så börjar man fundera på om inte fia med knuff vore ett betydligt mer passande spel att ägna sig åt.

 

Om någon undrar hur jag vet hur kattbajs smakar så vill jag helst inte gå in på det...


 

Golf är konstigt! Jättekonstigt!

I dom flesta ”normala” sporter ska man ha så mycket som möjligt.

Att ha gjort 10 mål mer än motståndarna är fantastiskt. Gör detsamma i golf och det suger.

En tennisspelar bankar förstaserven i nät för att sen göra ett ess på andraserven. Succe igen! I golf? Spöstraff och två extraslag på kontot... Vi har mycket kvar att lära av ”normala” idrotter!

 

Bra utslag, nu kan du gå för det! Gå för det? På golfspråk innebär det att bollen ligger i ett ganska bra läge inte allt för långt från green. I praktiken innebär det att man tar fram en klubba man på intet sätt behärskar siktar in sig mot green och slår ner bollen i närmsta hinder.

Efter den obligatoriska kommentaren ”bra försök” funderar man på varför man spelar golf. Måste bero på den masochistiska genen som förmodligen är en förutsättning för att hålla på med detta ädla spel.

 

Ibland bör man göra uppehåll i golfspelet för att behålla lusten. Då kan man till och med tänka sig att gå en sväng på Trosa marknad. Efter ca 2 minuter inklämd bland en kvadriljon andra homo sapiens inser man att det är dumt med uppehåll. Gud vad man längtar efter lugnet under en golfrunda.

Med tanke på riktningen på utslagen är det ju inte särskilt ofta man stöter ihop med nån där. Riktningen på golfslagen är för övrigt ett intressant ämne. Det finns många olika läror men jag har hittat den som passar mig överlägset bäst. Brukar ofta få kommentarer att jag ställer upp mig helt galet. ”Du siktar ju mitt i bunkern” säger en bekymrad medspelare. ”Jag vet” svarar jag bekymmerslöst. Vem har i ärlighetens namn någonsin träffat det man siktat på vid ett utslag? Funkar hur bra som helst!

 

Vad som är ännu mer intressant är vad som inträffar när man faktiskt börjar få ordning på riktningen.

Hade härom veckan knäckt koden och fick till utslagen riktigt bra. Istället för inspel från 170 meter, med ena benet nere i ett vattenhinder, låg bollen nu helt plötsligt bara ca 70 meter från flaggan. Den låg till och med på det där kortklippta gräset där alla andra brukar hålla till.

Känner att nu j...ar kommer det bli sänkningar an mass i tjogtal. Stövlar fram, siktar in mig och slår den värsta sockets som har siktats på det norra halvklotet det senaste decenniet. Det är som om där finns en kosmisk balans som inte får rubbas. Näe, man kanske trots allt skulle ta en sväng ner på marknaden igen...


 

Golfsäsongen 2019

 

Bra utslag! Synd bara att dom hade planterat en skog just där… Golfsäsongen är igång och det är kärlek i luften. Råa kommentarer varvas med ryggdunkningar och high fives. Vad man har väntat på det här!

 

Ser för övrigt ut att bli ett väldigt bra år för Trosa GK. Det är en väldig positiv atmosfär och man känner att det finns en stor vilja att föra klubben framåt.

Vi har genom ett enormt ideellt arbete fått nya fräscha lokaler. Både shop och restaurang har uppdaterats och ger ett väldigt trevligt intryck. Som kronan på verket har man även skapat ett nytt rum för våra yngre förmågor där dom kan hänga utan vuxnas nyfikna öron och ögon. Hmmm, när jag tänker efter kanske jag kommer att hänga där en hel del jag också. Är ju trots allt bara 55 år och enligt min omgivning oerhört barnslig. Tror jag kommer att trivas alldeles utmärkt där!

 

Att vi får nya spelare i unga år är inte bara kul men också nödvändigt för en klubbs fortlevnad. Man blir alldeles lycklig när man ser ett gäng av entusiastiska spelare som med stor entusiasm försöker slå bollen över hela rangen. När man sen efter ett tag inser att dom små minimänniskorna faktiskt slår betydligt rakare än man själv kanske det inte känns lika kul men då kan man helt enkelt vända ryggen till. Man får trösta sig med att även dom så småningom kommer inse hur svårt det är…

 

Vår golfbana verkar må bra och med, återigen, ett helt fantastiskt ideellt arbete under förra året och innevarande år kan vi räkna med att vår bevattningsanläggning kommer att kunna stå emot en eventuell upprepning av fjolåret.  Han där uppe verkade onekligen lätt förvirrad när han blandade ihop Sverige och Eritrea. Fairways och tees har redan börjat ta sig riktigt bra och vi ser alla fram emot en bana som vi kan känna stolthet över. Ja nu ska jag väl i ärlighetens namn erkänna att jag inte har en aning om hur det ser ut på fairways. Inget av mina årliga tre fairwayträffar har inträffat ännu men jag litar på dom som spelar och vet bättre.

 

Spela golf ja. Trots att golfen är som allra bäst strax innan man har slagit ut på första tee och blivit plågsamt påmind om varför man kallas tee vrak så har man ju några trevliga minnen.

Det jag kommer ihåg allra bäst är när jag slår ut en 290-meters drive på 5:an som landar i kröken borta i kurvan. Går med ett stort leende hela vägen fram till bollen för att slå nästa fantastiska slag. Precis i baksvingen ringer tyvärr telefonen och väcker mig men jag är helt övertygad om att det skulle ha blivit bra!

 

Nåja även om det, för undertecknad, är lite tunnsått med fantastiska golfslag i vaket tillstånd och dom enda ”eagles” man kommer i närheten av cirklar runt Snöholmen så är det ändå larvigt kul.

Rätt som det är trotsar man sin green dyslexi och får i den där 5-metersputten eller så får man helt oväntat till det där inspelet från skogsbrynet där bollen oturligt nog hamnat. Det är det enda som behövs och vips kommer man ihåg varför man håller på med golf. Dom tidigare sjuttielva riktigt usla slagen är som bortblåsta. Selektivt minne har verkligen sin plats på en golfbana!

 

Avslutningsvis några klargöranden och saker jag skulle vilja att ni tänker på i år!

  • Golf är kul - Kan vara svårt att inse efter sin tredje dubbelbogey i rad men det är därför det finns Whiskey.
  • Årsavgiften är inte hög - Om ni bara visste vad mina bollkostnader är…
  • Dropp vid knät - Nej man får inte lyfta upp benet bara för att man inte orkar böja sig.
  • Pliktområde - Ett elakartat rykte säger att det är landområden jag köpt upp då jag jag så ofta omnämns när dessa diskuteras. Detta stämmer inte!!!
  • Dålig golf - Nej lösningen på att man slår dåliga slag är inte att ta i så man får bristningar i ögonvitorna. Man köper helt enkelt nya klubbor.

 

 

PS!

Om nån har sett en golfsving ligga och skräpa någonstans är den förmodligen min. Har varit borta i åratal nu så jag skulle gärna vilja ha tillbaks den. Generös hittelön utlovas!

 

 

Hoppas golfgudarna står er bi och om ni inte ser mig först så ses vi förhoppningsvis på klubben!

Mvh JBE

AmticoAmtico BILLY GUSTAFSSON FASTIGHETS ABBILLY GUSTAFSSON FASTIGHETS AB Bo Olofsson Konsult ABBo Olofsson Konsult AB Bomans HotellBomans Hotell Bra HusBra Hus CAMFILCAMFIL DC Vent ABDC Vent AB Elektromekaniska ABElektromekaniska AB Elektrotjänst Mikael Hagström ABElektrotjänst Mikael Hagström AB GMLGML HANDELSBANKENHANDELSBANKEN HOLMENHOLMEN HULOHULO HÅPA Ventilation ABHÅPA Ventilation AB ICA TROSSENICA TROSSEN Inpart Trading ABInpart Trading AB Inpart Trading ABInpart Trading AB Jerry J`s MåleriJerry J`s Måleri JONIJONI M. BOIJE ABM. BOIJE AB Muréns Maskinservice ABMuréns Maskinservice AB Nora Trädgård ABNora Trädgård AB RESOLVATORRESOLVATOR Rydbergs Biluthyrning ABRydbergs Biluthyrning AB ShopenShopen Skobes / TrosabussenSkobes / Trosabussen Spegel Vent & PlåtSpegel Vent & Plåt SuccesumSuccesum TDABTDAB Tre Små RumTre Små Rum Trosa DäckmarknadTrosa Däckmarknad Trosa Golv ABTrosa Golv AB TROSA JÄRN & FÄRGTROSA JÄRN & FÄRG Trosa KlädhusTrosa Klädhus TROSA STADSHOTELL & SPATROSA STADSHOTELL & SPA TROSA TURISMTROSA TURISM Täll Maskiner ABTäll Maskiner AB Ventassisans i Trosa ABVentassisans i Trosa AB VVS Besiktning & Kontroll AB/Världens Ände Friskvårdare ABVVS Besiktning & Kontroll AB/Världens Ände Friskvårdare AB WebOne ABWebOne AB ÅKERBERGS TRAFIKÅKERBERGS TRAFIK ÅKERLID CONSULTING ABÅKERLID CONSULTING AB
Copyright © Trosa Golfklubb 2020 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB